Elkészült a Pilot projekt első mérföldköve

2022 október 1.

Az első csomópontban, az Ady Endre út – Boldog Sándor István körút kereszteződésében elkészült az automatikus forgalomszámláló rendszer kiépítése, illetőleg a szoftveres környezet kialakítása. A rendszer próbaüzeme sikeresen lezajlott 2022. 08.07-én, a forgalomszámlálás már folyamatosan, valós időben történik.

A megvalósítás során a kiviteli tervek 2022 tavaszán készültek el, melyek alapján a kivitelezés 2022 májusában megkezdődött. Az elsőnek kiválasztott helyszín az Ady Endre út – Boldog Sándor István körút kereszteződése volt, ahová 4 mérőeszköz került telepítésre, mely 14 forgalmi sáv adatait gyűjti. Az adatgyűjtés teljesen anonim, nem rögzít személyes adatokat avagy rendszámokat, kizárólag az elhaladó forgalmat figyeli, így adatvédelmi szempontból is kedvező a kialakítás.

A mérések működési elve infravörös távolságmérő szenzorokon alapul, melyek az elhaladó forgalmat érzékelik. A szenzorok jelfeldolgozó egységekhez kapcsolónak, egy egységhez legfeljebb 2 db infravörös szenzor csatlakoztatható. A jelfeldolgozó egység végzi az akkumulátoros táplálást a nappali időszakokban, amikor a közvilágítási lámpaoszlopokon hálózati megtáplálás nem elérhető. Az akkumulátor lehetővé teszi a nyári napforduló környéki leghosszabb nappali időszakok (16 óra) áthidalását is, míg az akkumulátorok töltése a közvilágítással lefedett időszakokban valósul meg.

A mért adatok a jelfeldolgozó egységen keresztül GSM kapcsolattal jutnak el a központi szerverre, ahol tárolásra kerülnek. Az adatokhoz webes felületen férhet hozzá a kezelő, mely webes felület lehetőséget biztosít az aktuális forgalmi adatok figyelésére akár mérési pontonként is, illetőleg strukturált, historikus lekérdezések is megvalósíthatóak az adatbázisból. A szoftveres környezet alkalmas egyszerű kimutatások és elemzések elvégzésére is, a forgalmi adatok grafikonokon is ábrázolhatóak.

 teljes automatikus forgalomszámlálási rendszer megvalósítási határideje 2022.10.31, mely a kivitelezés jelen állása szerint tartható lesz.