Levegőminőség javítása 8 régióban

A levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével

PILOT PROJEKT

A LIFE IP HUNGAIRY projekt keretében Szolnokon egy új, moduláris, Intelligens Közlekedési Rendszer első elemei valósulnak meg valósidejű, automatikus forgalomszámláló rendszer kialakításával a város közlekedés szempontjából releváns csomópontjaiban. Az automatikus forgalomszámláló rendszer valós idejű forgalmi adatainak szakmai modellezésével – az egyes útvonalak áteresztő képességének növelésével, illetve csökkentésével; továbbá esetleges forgalmi rendjének változtatásával – a járműforgalom hatékonyabb levezetése valósulhat meg. A rendszer 17 db optikai (infravörös) érzékelős helyszínt foglal magában (SIM kártyás adatkapcsolattal). A tervezett rendszernek – előremutatóan a városi ITS rendszer irányába – torlódás-detekció is része lesz, mellyel beazonosíthatóak a szűk keresztmetszetek, és forgalomszervezési javaslatok fogalmazhatóak meg. A mért adatok alapján módosítható lesz nemcsak a közlekedési lámpák beállítása, hanem tényadatokon és szimuláción alapuló közlekedési csomóponttervezés is megvalósulhat a jövőben, mely nem csak a kereszteződés-kialakítást segítené, hanem a jelenlegiek átszervezésével történhetne az optimalizáció.

A Projekttel érintett csomópontok és városkapuk a következők:

A Pilot projekthez kapcsolódóan a városban több helyen kiépítésre kerül folyamatos levegőminőségi mérés a szállóporra és a nitrogén-oxidokra vonatkozóan, illetőleg változtatható jelzésképű táblák kerülnek elhelyezésre több ponton, segítve a hatékony útvonalválasztást.

A Pilot projekt része a SzolnokAIR applikáció fejlesztése, mely – a tervek szerint – a SzolnokApp (már meglévő városi információs) applikáción belül lesz elérhető, és információt szolgáltat az aktuális levegőminőségről.